In gesprek over duurzaamheid

August 14, 2023

In gesprek over duurzaamheid - spruitjesDe laatste maanden zijn wij steeds vaker in gesprek over duurzaamheid. Met (toekomstige) klanten, partners en zomaar met mensen die weten dat wij in ‘the business’ zitten, praten wij over de duurzame transitie. Instappen doen de meesten nog niet, vaak omdat het spannend is. Daarnaast is het vaag welke kant het op gaat en wat ‘het winnende concept’ gaat zijn. Hierdoor blijft de transitie hangen en voelt het voor velen als het zwaard van Damocles.

De vergelijking die ik uit eigen ervaring heel treffend vind, is hoe ik vroeger spruitjes at… Hieronder vertel ik hoe dat zit.

In gesprek over duurzaamheid – het gesprek

🙂 Met de Sustainable Transformers🍋 richten jullie op het verduurzamen van ondernemingen, toch?

🍋 Ja dat klopt. Wij ondersteunen organisaties om veerkrachtig te worden met behulp van digitalisering en duurzaamheid. Het gaat ons er om dat organisaties zelf in staat zijn om veranderingen, zoals verduurzaming en digitalisering te absorberen (veerkracht) en daar sterker van te worden voor de toekomst (continuïteit). Wij zien duurzaamheid en digitalisering als kans.

🙂 Wat zijn jullie belangrijkste producten?

🍋 De twee belangrijkste producten zijn ‘workshops’ en ‘de twin transitie roadmap in een dag’. Daarnaast bieden wij een ‘IT-kosten scan’ aan en kunnen wij helpen bij concrete uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering.

🤔 Waarom workshops, dat lijkt mij moeilijk?

🍋 Verandering begint met kennis over wat, waarom, hoe, wanneer, met wie en met voorbeelden en oefenen in een veilige omgeving. Duurzaamheid is complexe materie met heel veel stakeholders en met de juiste basiskennis maak je een goede start. Workshops geven context voor je eigen situatie en je leert wat er nu al mogelijk is zonder de hele organisatie overhoop te halen.

🤔 Eens, maar als je kennis hebt dan moet je er ook wat mee en dat willen veel mensen niet, toch?

🍋 Klopt. Onze doelgroep zijn mensen en organisaties die wel willen veranderen richting een duurzame, circulaire en digitale wereld. En met kleine stappen, kom je vooruit, blijf je flexibel en kan je gemaakte keuzes eenvoudig bijsturen (lean en agile mindset). Is dat iets voor jou?

😀 Check, ik wil zeker meedoen met de duurzame transitie, alleen weet ik niet hoe en ik vind het allemaal nogal vaag en onzeker….

🍋 Geen probleem. Waar loop je tegenaan in je dagelijkse werk?

👉 Wij kennen de moeilijkheden, gevoeligheden en de complexiteit van de duurzame transitie. Het is ook niet makkelijk. Alleen het heeft geen zin om zoals ik vroeger deed om de hele avond naar een bord spruitjes te gaan zitten kijken, terwijl ik wist dat ik het op moest eten. Warme spruitjes zijn op zijn minst lekkerder dan spruitjes die twee uur op een bord hebben gelegen 🤢.

❗ Zo is het ook met de duurzame transitie. Hoe langer je wacht hoe vervelender het gaat worden. Bovendien is één ding zeker: de duurzame transitie gaat plaatsvinden. Er zijn teveel krachten (stakeholders), die er voor gaan zorgen dat het uiteindelijk gaat gebeuren. De vraag is niet of het gaat gebeuren, maar wanneer en hoe.

🏆 Dus nu beginnen is binnenkort al profiteren (first mover advantage). En dat is echt beter dan wachten tot het moment dat het ‘moet’, of al te laat is. Dan wordt het afzien.

✔ Ons doel is om je op weg te helpen. Omdat duurzaamheid volgens ons geen vastomlijnd begrip is en ook geen eindpunt kent, kijken wij vooral naar wat er nu mogelijk is. Wij kunnen een trusted partner zijn die je bij staat wanneer dat nodig is. Je kan met de juiste handvatten en de juiste mindset zelf heel veel bereiken. Wij faciliteren dat.

💛 Wij zullen, net als mijn broer deed, af en toe een spruitje van je bord snoepen. Samen komen wij verder dan alleen 🍋.

🙋‍♂️ Wil jij ook met ons in gesprek over duurzaamheid? Neem dan contact op met Katia Benabdesslam.

STARTPUNT

Begin met een workshop

Kosten besparen

Doe de IT-kosten scan