Veerkracht wat en waarom?

May 30, 2023

Veerkracht

De laatste tijd wordt er steeds vaker gesproken over veerkracht. Misschien herken je het Engelse woord beter: ‘resilience‘. Veerkracht wordt gebruikt om aan te geven dat een onderneming gezond is. Het gaat hier ook over winst, financiële gezondheid, maar het gaat veel verder dan dat. In dit korte artikel leggen wij uit wat veerkracht betekent, waarom dat ‘gezond’ is, waarom het belangrijk is voor ondernemingen en hoe je veerkrachtig kan worden.

 

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen van een organisatie om met verandering om te gaan en zich te blijven ontwikkelen.

Het gaat over hoe een organisatie schokken en verstoringen kan gebruiken om vernieuwing en innovatie te stimuleren (https://www.stockholmresilience.org/). Hierdoor kunnen ondernemingen gezond blijven.

Kenmerken van veerkracht zijn:

  • flexibiliteit om te veranderen;
  • financiële gezondheid; en
  • kansen zien in uitdagingen.

 

Waarom is veerkracht belangrijk?

Voor organisaties is het van belang om veerkrachtig te zijn, omdat het jouw organisatie minder gevoelig maakt voor verstoringen en crises. Bovendien kan je van deze verstoringen profiteren door je voor te bereiden om je weer op te kunnen richten.

Je hebt veerkracht dus nodig om een verstoring te overleven en daarna weer te kunnen groeien. Hierbij is het belangrijk dat de capaciteit is opgebouwd, voordat een verstoring jouw organisatie raakt. Daarom is een proactieve aanpak nodig. Kortom, begin tijdig met het veerkrachtig maken van je organisatie en houd daarbij de drie bovenstaande punten in gedachte.

Wanneer veerkracht is opgebouwd, is jouw organisatie in staat om de impact van een verstoring op de korte termijn te absorberen. Het lukt daarna om te veranderen en de continuïteit op de lange termijn te borgen.

 

Hoe kan je veerkrachtig worden?

Om veerkrachtig te worden kan je jouw organisatie richten op twee onderwerpen, die wij als de speerpunten van onze dienstverlening zien:

  1. digitalisering; en
  2. duurzaamheid.

Onderzoek door Gartner heeft aangetoond dat ondernemingen die werken aan duurzaamheid en digitalisering veerkrachtiger zijn dan hun concurrenten, minder gevoelig zijn voor crises en ook beter presteren dan hun concurrenten. Eigenlijk  alleen maar positieve gevolgen. Hoe fijn is dat?

Daarnaast hebben deze twee onderwerpen raakvlakken met de onrust die veel ondernemers op dit moment ervaren. Het belang hiervan is ook door de EU erkend. Daarom hebben zij de gecombineerde digitale en duurzame transitie, ‘de twin transitie‘, tot topprioriteit gemaakt van het beleid en voor bedrijven voor de komende jaren.

BELANGRIJK: Veerkracht kan worden opgebouwd met het juiste plan, kennis en mind set.

Ga naar ‘Vier pijlers van veerkracht’ →

STARTPUNT

Begin met een workshop

Kosten besparen

Doe de IT-kosten scan