Twin transitie, wat is dat?

June 12, 2023

Twin transitieTwee belangrijke pijlers van veerkracht zijn duurzaamheid en digitalisering. De gelijktijdige duurzame en digitale transitie wordt ook wel de twin transitie genoemd.

In dit artikel leggen wij uit wat de twin transitie is, waarom het nodig is en voor wie dat interessant is.

De EU heeft de twin transitie tot topprioriteit gemaakt van het beleid en voor bedrijven voor de komende jaren. Wordt jij ook een duurzaam-digitale koploper?

 

Wat is de twin transitie?

De twin transitie is de gecombineerde digitale en duurzame transitie.

 

Waarom een twin transitie?

De digitale en duurzame transitie zijn beiden top prioriteiten van de EU Commissie en zullen onze toekomst in belangrijke mate vormen. Wanneer de digitale en duurzame transitie tegelijkertijd als ‘twin transitie’, wordt uitgevoerd, zullen zij elkaar versterken op verschillende gebieden. Het kan een oplossing zijn voor de verschillende crisissen die wij op dit moment ervaren.

 

Wist je dat…

De reikwijdte, de invloed, de schaal, de snelheid, de aard en de urgentie van de twee transities zijn ongekend.

Voorzitter Von der Leyen heeft de politieke beleidslijnen, de prioriteiten van het Europees parlement en de strategische agenda van de Europese Raad voor 2019-2024 er allemaal op afgestemd.

De Europese ‘Green Deal ‘ en de recente strategie ‘De digitale toekomst van Europa vormgeven’ van de commissie dicteren de koers, het tempo en de ambities voor de komende jaren.

(Bron: A New Industrial Strategy for Europe – COM(2020) 102 final)

 

Het idee achter de twin transitie

Het idee achter de twin transitie is dat digitale technologieën een grote rol kunnen spelen bij het bereiken van klimaatneutraliteit, verminderen van vervuiling en het herstellen van de biodiversiteit.

Duurzaamheid in digitalisering kunnen elkaar op twee manieren helpen:

  1. Verduurzamen van IT; en
  2. Verduurzamen met IT

 

Wist je dat…

Ongeveer 25% van de MKB’s in Europa bieden groene producten of diensten aan. Ook hebben MKB’s moeite met de transitie naar duurzame business modellen.

(Bron: A SME Strategy for a sustainable and digital Europe – COM (2020) 103 final)

 

Voor wie is het?

De twin transitie biedt kansen voor CIO’s en managers IT om hun dienstverlening te verbeteren met digitalisering en een positieve impact te maken met duurzaamheid. Een bijkomend voordeel is dat het gelijktijdig werken aan duurzaamheid en digitalisering leidt tot veerkracht.

Gartner heeft hier onderzoek naar gedaan en is tot de conclusie gekomen dat:

“Ondernemingen die werken aan duurzaamheid en digitalisering zijn veerkrachtiger, minder gevoelig voor crises en presteren beter dan hun concurrenten (Bron: Gartner).”

 

Wist je dat…

Maar 17% van het MKB en 54% van de grote ondernemingen hebben digitale technologieën succesvol geïntegreerd in hun organisatie.

(Bron: A SME Strategy for a sustainable and digital Europe – COM (2020) 103 final)

 

Conclusie

Ondanks dat duurzaamheid en digitalisering grote kansen biedt voor ondernemingen, staan wij echt nog aan het begin van deze belangrijke transitie. Zowel grote als kleine organisaties zijn zoekende naar rust en stabiliteit en lijken niet geïnteresseerd in een (dubbele) tranisitie. Echter deze twin transitie gaat precies dat leveren wat nodig is: rust en stabiliteit en je wordt er koploper op de koop toe. Door nu in te stappen in de duurzame en digitale transite zal je de concurrentie voor zijn.

Naast duurzaamheid en digitalisering kent veerkracht nog twee belangrijke pijlers…

Ga naar ‘De vier pijlers van veerkracht’ →

STARTPUNT

Begin met een workshop

Kosten besparen

Doe de IT-kosten scan